Saturday, 28 January 2012

Melaka..Here We Come!!! (part 1)

Salam..bertemu kita lagi dalam entri terbaru..

Tanggal 14/01/2012..terlaksananya impian I nak jejakkan kaki di tempat bersejarah..Melaka Bandaraya Bersejarah. Bukan senang taw uol nak wat planning yg baeekk punyer..amik masa selama setahun,barulah ada rezeki weol( I n member2: izza nash & zahiruddin) ke sana. Alhamdullilah perjalanan  pergi balik weol selamat..;)

First sekali bila tiba kat melaka,weol g menziarahi kawan weol ( Zaid Yusoff) yg kehilangan ayahanda tercinta..inallilah..daripaNYA kita dtg,dan kepadaNYA kita kembali, takziah.;(

Bagaimanapun, insan yg masih diberi kesempatan untuk bernafas ini,haruslah terus memperjuangkan kehidupan. Selepas tu weol pun meneruskan perjalanan ke bandaraya untuk amik kawan I, Haqim( jd tourist guide weol time tu..tq;D ). Then, weol pun bergerak ke bandar hilir untuk meneroka tempat tersebut ( skema x ayat??haha)..

Antara tempat2 yg sempat dilawati oleh weol:
  • Pantai Puteri,Tanjung Keling( sampai sesat2 nak cari tmpat ni,haha)
  • Kota A'Famosa (see below for more story..;p)
  • sekadar melewati pintu2 muzium yg ada..hihi
  • Stadhuys ( berdekatan clock tower)
  • Muzium Samudera ( kena bayar taw uol,dewasa RM3, kanak2 RM1)
  • Kedai Makan Asam Laksa Claypot ( see below for more story.hihihi)
  • Jonker Walk ( time for shopping uol..hoihoihoi)
  • River Cruise ( ni pun kena bayar gak..RM10 seorang) 
Meh nak stori secara details skit apa yg ada kat kota A'Famosa tu..kat situ,uol blhla amik gmbar kat depan pintu masuk dia,ada meriam,memg ramaila tourist bergambar kat situ. Haa,uol blh gak nek beca kat situ ( I tnyala bape kena cas,abg tu cakapla RM20 satu round.blhla an..;D)..tp weol ni suma ni berjimat-cermat,so weol jalan kaki je..hihi;p 

Pastu,weol mendaki tngga( adake ayt ni??hahah) untuk ushar2 apa yg ada kat atas kota ni. Sampai je kat puncak,uol akan dihiburkan ngan alunan sora sorg pkcik ni..(blh thanla)..kat situ ada gak dijual keychain kalo uol rasa nak membeli. Kat situ gak terdapatnya bnyak arca2 bersejarah ( batu bersurat la kot...x pokus lu lam kelas..hihi) dan pling menariknya ada tempat buang duit syiling( errr..sorila uol,I lupa apa nama dia)..mitos dia-sapa buang syiling lam tu kekal muda foreverr u..(jgan caya taw..tahyul).

Tmpat kedua yg I nak share plak ialah kedai makan Asam Laksa Claypot( kedai ni pling femes kat melaka uol). Macam2 yg weol alami sebelum weol sampai kat tmpat ni,bak kata pepatah..kenala bersusah2 dulu an..hihi.. ok2,meh I share ngan uol apa jd dat nite in details.

First after weol park krta depan balai polis Melaka Tengah( jauh gak la),weol truskan misi mencri kedai makan tu..weol berjalanla,jalan..jalan..dan jalan lgi..pelik btol weol still x sampai2..smpaila weol ni da jalan smpai kat Tengkera( almostla).x puas ati, I kol kawn I td( dia blik awl,sok tu ada final). Dipendekkan citer,weol kena patah blik jalan weol lalu td( jalan taw..OMg!!) sbb weol terlepas stu simpang..adehh..perjalanan diteruskan hingga di satu persimpangan terakhir..lalula sorg uncle ni( chinese kot). Ape g,weol pggilla 'uncle 3x', tp uncle tu mcm tkot trus nak lari..hahaha..weol rasa dia ingat weol ni nak paw dia kot..adeke ptut..weol ni muka sikit punya sucii woo..las,dia tlg gak kitrg..hih( tq uncle;D ). 

Akhirnya,selepas hampir 45 minit berjalan,sampaila weol ke destinasi yg ditujui..tp alhamdullah..makanan di situ tersangattla berbaloi ngan kerja keras weol..harga dia sngat berpatutan(asam laksa berbeza mngikut jenis ikan)..time tu,weol order suma menu sama( asam laksa ikan pari ngan nasi putih) sbb x larat nak berpikir pun,perot da macam orkestra..hihi 

Seharian suntuk meredah sebahagian Melaka( muka pun da blh mask telur ;p), tepat pkol 12 tgah malam weol pun berangkat pulang untuk berehat di Kampong Ulu Gadong N.Sembilan( umah izza nash..tq makcik<mak izza nash> sbb layan weol..hihi). 

Pengembaraan pun berakhir keesokan harinya...

Jumpa di next entry  Melaka Here We Come..(part2)..daaa..

No comments:

Post a Comment